22.9.2010

Domain nimen rekisteröinti

Hienoa, että pääsit tähän osioon. Suosittelen, että luet KOKO tämän sivun läpi, koska se sisältää tietoa, jota sulle ei kerrota verkkotunnuksen rekisteröintiprosessin yhteydessä

Huom! Toki jos tunnet kuvion, täältä voit aloittaa suoraan esim. .fi tunnuksen rekisteröinnin Ficora (Viestintävirasto).

Tähän listasin useita suomalaisia domainpalveluita tarjoavaia tahoja, jotka rekisteröivät mm .com .net .org. mob . eu. tunnuksia.

Älä kiirehdi domain nimen kanssa! Varsinkin jos olet suunnitellut ansaitsevasi rahaa sivujen avulla.

Valitse itsellesi parhaan domain nimen

Jotta sinun sivut löytyvät helpommin Googlesta tai Yahoosta, suosittelen nimeä joka sisältää tiettyjä avainsanoja, eikä esim. yrityksesi nimeä.

Kuvittele perustilannne. Tavallinen nettisurffaaja etsi tietoa aiheittain, ei yrityksen nimellä, joten jos laitat sivuston nimeksi pekka-virtasen-paja.net on hyvin epätodennäköistä, että sivustosi tulee näkymään hakukoneessa ensimmäisten joukossa.

Jos laitat nimeksi tee-se-itse-paja.net hakutulos tulee varmasti olemaan parempi, kuin edellisessä esimerkissä. Toki pelkästään hyvä domain nimi ei takaa, että sijoitut haussa ensimmäisten joukkoon ja tottakai voit myös rekisteröidä yriyksesi nimen. Joka tapauksessa sinun on panostettava sivuston rakenteeseen, jotta se "ystävytyy" hakukoneen kanssa. Aiheesta lisää täällä.

Muutama vinkki hyvälle domain nimelle

1) Älä rekisteröi nimiä, jotka ovat ylipitkiä. Toki voit rekisteröidä 63 merkkisiä nimiä, mutta kuka niitä muista ja kaikki nettisurffaajat eivät jaksaa laittaa sivuja selaimen suosikkeihin.

2) Käytä yhdysmerkkeja, jos nimesi tulee olemaan yli 3 pitkää sanaa (paitsi jos sanat ovat hyvin lyhyet). Esim. ostatalo.com ei tarvitse yhdysmerkkiä, koska se on tarpeeksi lyhyt.

3) Voit heti alkukättelyssä suojata domain nimen rekisteröimällä muitakin päätteitä, kuten .com .eu .net ja jne. Näin vältyt helposti jäljitelevistä sivustoista, mikäli sun nettisivuista tulee suosittuja. Toki sinun ei tarvitse rakentaa jokaiselle varatulle domain nimelle samat sivut, voit vain pitää ne varauksessa.

Kieltämättä hyvän nimen löytäminen nykyään saattaa olla työlästä, kun suurin osa on jo varattu. Melkein jokaisella domain nimen rekisteröijällä on nimen tarkistus palvelu, jossa näet haluamasi nimen statuksen.

Miten rekisteröin domain nimen

Nimen rekisteröinti on hyvin helppoa ja edullista. Keskihinta on 15-30 € vuodessa. Esim. oheisesta paikasta voit vaivattomsti tarkistaa ja varata itsellesi eri päätteisiä nimiä Planeetta.net tai Osoite.com Tämä on kaiken lisäksi hyvin edullinen.

Usein verkkotunnuksen rekisteröintiä hoitaa web-hotellin palveluntarjoaja, jotkut rekisteröivät edullisesti ja jotkut ottavat paljon välistä, joten kannattaa hetken tutkia eri vaihtoehtoja. Suomessa Viestintävisto rekisteröi .fi päätteisiä tuunuksia, uusi .fi verkkotunnus on 43 € per kolme vuotta (alv 0%). Rekisteröinti onnistuu täältä Ficora.

Internetissä on paljon palveluntarjoajia, voit hakea suoraan Googlesta hakusanalla domain nimi.

2 kommenttia:

  1. Domainin hintaan vaikuttaa hyvin paljon minkä päätteen sille varaa. Esimerkiksi meikäläisen osoitteessa http://nettikirppis.info/ sijaitsevan nettisivuston osoite maksoi ensimmäiseksi vuodeksi 3,99 USD, eli noin kolme euroa. Ensimmäisen vuoden jälkeen osoite on noin 7,6 euroa vuodessa. Rekisteröin osoitteen Domainsite.comissa. Se on vähän halvempi kuin useat kotimaiset domainien rekkaamista tarjoavat palvelut.

    VastaaPoista
  2. Se on just näin. Itseasiassa kotimaisillakin on välillä hyviä tarjouksia esim. Osoite.com palvelu tarjoaa 1 € / eka vuosi + perus webhotelli.

    VastaaPoista